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Administrative Guidelines FY 2014-15 Questions & Answers 
 
Section 1 
 
None covered on the webinar. 
 
Section 2 
 
1.Question:  Who is responsible if a client is erroneously determined eligible?  

Answer:  The organization determining eligibility is responsible. 
 
2. Questions:  Has the 125 minimum for non-medical Case Managers been eliminated?  No 

mention is made of Eligibility Specialists, which were at a caseload of 300 clients monthly, at 
minimum. 
The minimum caseload for every FTE case manager being 60 clients is new.  Why the change?   
Answer: This change is not new.  As of June 2013, medical and non-medical case management 
were combined for a continuous minimum caseload requirement of 60 clients per FTE per 
month.  As eligibility is considered a non-medical case management service, no separate 
eligibility remedy was stated in the revised 2013-14 guidelines.  This change was added to the 
2013-14 Administrative Guidelines during the last revision.  A remedy was developed for this 
requirement and was included in the last round of contract amendments for 2013-14.  

 
3.Question:  The Administrative Guidelines state that the salaries of medical case managers, 

who also maintain non-medical case managed clients, should be proportionally divided 
between the two service categories, and that eligibility determination is defined as a support 
service under Case Management (non-medical) and is not considered to be an administrative 
cost.  Please explain.  Does this affect the caseload requirement? 
Answer:  No.  The caseload requirement for medical and non-medical case managers is still a 
minimum of 60 clients per FTE case manager, per month.  If a medical case manager has a 
caseload of clients that are both medical and non-medical, dividing their salary proportionally 
means listing the corresponding FTE percentage and portion of their salary under the Medical 
Case Management line on the budget, and listing the corresponding FTE percentage and 
remaining portion of salary under the Case Management (Non-medical) line.  Example:  
Agency ABCD funds one full-time case manager at a salary of $40,000.  This case manager 
spends 75 percent of their time on medical case management and 25 percent on non-medical 
case management.  In this example, the budget summary should list $30,000 under Medical 
Case Management and $10,000 under Case Management (Non-medical) to reflect the 
appropriate proportion of the case manager’s duties/activities.  The budget narrative should 
match these totals, as well as list .75 FTE under Medical Case Management and .25 FTE under 
Case Management (non-medical), to total 1 FTE.   

 
4.Question:  Why were HRSA’s Core Clinical Measures taken out?  

Answer:  By changing the requirement to relate to minimum data elements in CAREWare, the 
HIV/AIDS and Hepatitis Section will be able to respond to future requests from HRSA related 
to the clinical measures, even if revised. 
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5.Question:  Under Fee for Service, why was the reference to Section B of Attachment I 
removed, and why was the language changed to state that fees shall be assessed when 
“applicable” instead of when “practical”?  
Answer:  The reference to Section B in Attachment I was removed to reflect updated language.  
The term “applicable” is relevant to area sliding fee policy. 

 
6.Question:  (Section 2, Page 4, I. Vital Status)  Can providers bill for services after a client is 

deceased or when closing a client file due to death if services were delivered in the weeks prior 
to death? 
Answer:  Providers may bill for services which were provided and entered into CAREWare 
prior to a client’s death.*  This instruction in the Administrative Guidelines is meant to explain 
that there should be no services showing a service date that comes after the deceased date that 
has been entered into CAREWare.  Additionally, the actual closing of the client’s status due to 
death should not be posted as a medical or non-medical service on the Services tab.  All 
services provided should be entered in a timely fashion.  If services were provided to a client 
prior to the client’s death that service data should already have been entered into CAREWare, 
thereby preventing the need to enter the services after the time of their death.  However, even if 
an agency finds out long after the fact that a client has passed away, CAREWare allows for 
services provided before the death to be entered, using the previous date of service.   
 
*This sentence was slightly changed to clarify the issue of billing.  The remaining text is the 
same language used on the Administrative Guidelines Webinar to explain data entry of services 
for deceased clients. 

 
Section 3 
 
1.Question:  What is covered under administration? 

Answer:  Some examples of administrative costs include utilities, rent, salaries for 
administrative positions, fringe, benefits, and travel directly benefitting work supported by the 
funded program.   
 

2. Does the provider’s 10 percent for administration affect the lead agency’s overall 10 percent 
administration cost? 
Answer:  No, not at this time.    
 
Question:  What is covered under direct care cost vs. the admin cost? 
Answer:  Please refer to the Budget Summary (Attachment IV for contracted providers) for 
direct and support services.  For administration, please refer to examples previously provided.  
For the full descriptions of direct care services (core and support), go to Appendix E: Ryan 
White Program Definitions of Eligibility Services.   
 

3.Question: Why do these new guidelines fail to address the office supplies issue when this has 
been a problem area for so many agencies throughout the state?   
Answer: This issue is addressed in Attachment I under Unallowable Costs.   
 

4.Question: Why is there no calculation for taking the office supply issue into account?   
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Answer:  Refer to RFP DOH11-053, Section 4.19 Equipment, which states:  The successful 
respondent(s) will be responsible for supplying at their own expense, all equipment necessary 
to perform under the contract, including but not limited to computers, telephones, copiers, fax 
machines, maintenance and office supplies. 
 

5.Question:  Can communications expenses include telephone/internet services and be billed as a 
line item under Direct Care? 
Answer:  These expenses are allowable but must be included as part of the 10 percent 
administration.   

 
6.Question:  In situations where an employee is only a partial FTE and travel reimbursement is 

submitted, should the travel ever be the same percentage as the FTE or should it always be 100 
percent?  Example: An employee is 50 percent or 0.5 FTE.  Should the travel only be 
reimbursed 50 percent or should it be 100 percent? 
Answer:  The reimbursement should be 100 percent if the travel event is related 100 percent to 
the work performed.  Travel is not pro-rated by proportion of FTE. 

 
7.Question:  What are examples of expenses that are not allowed? 

Answer:  See the Administrative Guidelines, Section 3, page 3, g. Expenses Not Allowed.   
 
8.Question:  The Administrative Guidelines state that “contracts must not require case managers 

to document each 15-minute increment of medical case management services for 
accountability or reporting.”  Is this not an allowable practice or is this just a recommendation? 
Answer:  This is a recommendation. 
 

10. Question:  What are the differences between Core and Support Services Categories?   Answer:  
See the Administrative Guidelines, Section 3, C. Core and Support Service Categories.  Core 
and support service categories are defined by HRSA.  See Appendix E: Ryan White Program 
Definitions of Eligible Services. 

 
11. Question:  If services do not fall under Core Medical Services or Support Services, will they 

be reimbursed out of Administration? 
Answer: No client services are reimbursed out of administration.   

 
12. Question:  Is there any restriction on moving funds from line item to line item, except for the 

restriction on moving funds from direct care to administration?   
Answer:  See Section 3, F. Budget Revisions.  For example, any budget revisions requested 
within the last 30 days of the contract must be approved, in writing, by the Bureau of 
Communicable Diseases, Contract Unit. 

 
13. Question:  When reviewing the quarterly financial report with back-up documentation, are 

contract managers only required to check back-up once? 
Answer:  This is the minimum requirement.  However, it is a good quality management 
practice to review the QFR and back-up documentation on a more consistent basis and always 
during contract monitoring. 
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Section 4 
 
1.Question:  Who makes the determination as to whether additional monitoring will be 

conducted?  What are the guidelines and criteria for deciding what additional monitoring is to 
be done? 
Answer:  Ultimately, the contract manager represents the Department in the relationship with 
the provider and all requests for additional monitoring should start with the contract manager.  
Additional monitoring may result from a whistleblower, a corrective action plan, or a change in 
monitoring requirement from the Feds or the Department of Health.  Even the processing of a 
monthly invoice could prompt a need to return for further analysis.  

 
Section 5 
 
1.Question:  Monthly invoices for Part B and PCN contracts are not to be processed for payment 

unless all reporting requirements have been met for the month.  Does this refer only to reporting 
by the provider to the Lead Agency or also to the Lead Agency’s reporting requirements? 
Answer:  Both the provider and lead agency are responsible for meeting the reporting 
requirements.  All lead agencies and subcontractors must comply with contract requirements.  
If reporting requirements are included as deliverables in the contract, they must be submitted 
according to those contract provisions, or financial consequences will apply.  Processing of 
monthly invoices could be delayed if all reporting requirements have not been met. 

 
2.Question:  Is the Monthly Demographic Report considered the same as the FTTY Report, 

which goes in each month with the invoices? 
Answer:  This report should have been listed as the FTTY (First Time This Year) Report.  It 
has been corrected in the guidelines. 
 

3.Question:  Under Report Submission, the charts for Ryan White Part B Consortia and 
Emerging Communities, County Health Department General Revenue Funding, and Patient 
Care Networks General Revenue Funding list “TBA” and “Word Document” in the columns 
next to Implementation Plan and Revised Implementation Plan.  What does this mean? 
Answer:  “TBA” means that the due date for these plans is “to be announced” at whatever 
point the Patient Care Program has been notified of the official due date from HRSA.  The 
reference to the Word Document is to note that these plans are submitted using the Word 
Document form sent out by the Reporting Unit, as they are not currently submitted through 
AIMS 2.0. 

 
4.Question:  Regarding “TBA” for Implementation Plan and Revised Implementation Plan, what 

are the planned dates? 
Answer:  Submission deadlines for these plans are set by HRSA and tend to vary from year to 
year.  TBA was previously designated due to the variability.  In all but one of the charts, the 
term TBA has been changed to “varies by year” to better explain the absence of a specific date.  
For these reports the Reporting Unit will send notification to the field via e-mail when an 
official due date has been established.  Please note that “TBA” is still used in the chart listing 
due dates for the ADAP related reports. 

 



5 
 

5.Question:  What is the Provider/Sub-contractor Report?  Is this the Minority Business 
Enterprise (MBE) Report? 
Answer:  The Provider/Sub-contractor Report is one of the mandated federal reports the 
Patient Care Program submits annually to HRSA.  It is not the same as the MBE Report, which 
is no longer required and is not in AIMS 2.0.  The Provider/Sub-contractor Report in AIMS 2.0 
identifies each Ryan White Part B funded contract provider, the contract amount, and the 
service/activity to be provided under that contract.  This summary information helps HRSA 
monitor and track the use of grant funds for compliance with program and grants policies and 
requirements. 

 
6.Question:  Is there a report in AIMS called Annual Contract Negotiation, or something like a 

Memo of Negotiations that the provider puts into AIMS after contract negotiations have been 
completed? 
Answer:  No.  There is no Annual Contract Negotiation report or any other related report in 
AIMS 2.0.  The reference to “Annual Contract Negotiation” under the Patient Care Networks 
General Revenue Funding chart has been removed, as it is not an actual report submitted to the 
Community Programs Unit.   

 
Appendix F: Units of Service 
 
1.Question:  For outpatient ambulatory care, can a telephone encounter count as a unit of 

service? 
Answer:  The unit of service for Ambulatory/Outpatient Medical Care equals 1 visit; the visit 
may be to a doctor’s office, a health care clinic or other outpatient medical facility. 

 
2.Question:  Is it allowable for an agency to charge Part A and Part B for case management 

services for the same client on the same day? 
Answer:  No.  This would be considered double-billing.  
 

3.Question:  Units of services were always based on increments of time and now they are based 
on encounters.  Changing this in the middle of the grant year will significantly impact our data 
and our providers.  How will this be handled? 
Answer:  When modifying the subcontracts to include Attachment I, revise the tasks to include 
this data element. 

 
Appendix G: CAREWare Data Entry Requirements 
 
1.Question:  On page 2, under Ambulatory/Outpatient Medical Care (AOMC) – entry into 

Encounters – we currently enter this information into Services.  Also, for those clients that 
receive co-pay assistance, this information is listed under Health Insurance in the Service line 
item, not AOMC; this information has not been entered into CAREWare except for what is 
entered into Services.  Clarification is needed.  Are the directions under AOMC just for 
clinics?   
Answer:  Everything is driven by what you input on the Service tab.  If you enter an AOMC 
service on the Service tab for the client, all the corresponding medical information must be 
inputted such as CD4s, viral loads, screened for syphilis, etc.  Entering a Health Insurance 
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Program service such as copays) does not require the clinical information to be inputted.  
Every agency that inputs an AOMC service for a client must input the clinical information, not 
just the clinics. 

 
2.Question: Is the information listed on the page for labs (numbers 1, 3, 4, 5 and 6) being 

submitted by the Part C’s, and if so would it be duplication if the Part B’s also enter it?  For 
clients only having a co-payment paid out of Part B funds, we are not receiving all of this 
required information and it is listed (not broken down) under Health Insurance in the Service 
section for the visit. 
Answer:  If you are simply inputting a Health Insurance Program service for a client, no 
clinical information needs to be entered for that individual.  If you input an AOMC service for 
a client, you must enter the required clinical data into the same domain.  Meaning:  If a client 
received an AOMC service at Agency A, the clinical data for that client must be inputted into 
Agency A’s domain.  If by chance that same client was also in the Clinic Z domain, and all the 
needed clinical data was within that domain, clinical data would still need to be inputted into 
Agency A’s domain because CAREWare does not look across domains for data when 
compiling the RSR files. 

 
Appendix H: Grievance Policy 
 
1.Question:  Are clients who are not eligible, and who are complaining about services not being 

provided, included on the monthly grievance log? 
Answer:  No, unless the complaint is related to the eligibility determination process. 

 
2.Question:  What is the complaint procedure for ineligible or unenrolled clients if they wish to 

complain or file a grievance?  Do they complain to the HAPC? 
Answer:  The local agency protocol should be followed, unless the complaint is related to the 
eligibility determination process. 

 
3.Question:  What happened to the appeals log (that used to be part of the grievance policy 

attachment)?  
Answer:  The monthly grievance log template has been made available on the Patient Care 
website: http://www.floridahealth.gov/diseases-and-conditions/aids/patient-
care/_documents/copy-of-grievance-report.xls. 


