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Human Immunodeficiency Virus (HIV) Infection Removed from CDC List of 
Communicable Diseases of Public Health Significance 

 
Introduction 

These questions and answers only provide information about the change in law made by the Department 
of Health and Human Services (HHS), Centers for Disease Control and Prevention (CDC) that removed 
HIV infection from the list of communicable diseases of public health significance. 

Background 

Section 212(a)(1)(A)(i) of the Immigration and Nationality Act (the Act), bars the admission to the United 
States of any foreign national who has been diagnosed with certain specific illnesses. The Department of 
Health and Human Services (HHS), on Nov. 2, 2009, published a final rule in the Federal Register, 
removing Human Immunodeficiency Virus (HIV) infection from the from the list of illnesses that make a 
foreign national inadmissible. This rule took effect on Jan 4, 2010. As of Jan. 4, 2010, therefore, having 
HIV infection will no longer make a foreign national inadmissible to the United States. 

For more information about HIV infection in general, please visit the Centers for Disease Control and 
Prevention (CDC) website at www.cdc.gov 

Questions and Answers 

Q.  I scheduled for a medical examination prior to Jan. 4, 2010 and the HIV screening showed that 
I am HIV positive. What will happen to my adjustment application if it is adjudicated on or after 
Jan. 4, 2010? 
A.  USCIS has advised officers to disregard any diagnosis of HIV infection when determining 
admissibility on or after Jan. 4, 2010. This means that for any final adjudication made on or after Jan. 4, 
2010, you will not be found inadmissible for medical reasons just because your record shows that you 
have HIV infection. Infection with HIV is no longer considered a reason for medical inadmissibility to the 
United States. 

Q.  I am HIV positive and I am not eligible for a waiver. Does this change mean I can enter the 
United States or be granted adjustment of status without a waiver? 
A. Beginning Jan. 4, 2010, you will not be required to file a waiver just because you are HIV positive. If 
your case is pending on or after Jan. 4, 2010, a waiver for HIV is not required, even though your medical 
examination showed that you have HIV infection. Civil surgeons will not test for HIV after Jan. 4, 2010. 

Q. I filed a waiver application because I have HIV infection. If USCIS has not adjudicated my case 
by Jan. 4, 2010, will I receive a refund of my fee for the waiver application? 
A. No. Because you were inadmissible at the time you filed the waiver application, your waiver was 
correctly filed. On Jan. 4, 2010, USCIS will administratively close any waiver application pending, 
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because that individual is no longer inadmissible to the United States. Administrative closure of the 
waiver application does not justify refunding the fee. 

Q. HIV screening is still shown on the I-693, Report of Medical Examination and Vaccination 
Record. Have the civil surgeons been notified that this is no longer required as of Jan. 4, 2010? 
A. USCIS notified civil surgeons through local points of contact, an update on our Web site, and through 
updates on the CDC Web site. 

Q. How are panel physicians, who conduct medical examination of foreign nationals planning to 
enter the United States, notified of this change?  
A. The U.S Department of State (DOS) regulates panel physicians. For more information about 
notification of panel physicians, please contact DOS. Contact information is on DOS' website (see link to 
the right). CDC also provides information to panel physicians on CDC's website (see link to the right). 

Q. My application was denied prior to Sept. 15, 2009, due to failure to file a waiver for HIV 
infection. Can I file a motion to reopen or reconsider because a waiver is no longer needed? 
A. In general, a motion to reopen or reconsider must be filed within 30 days of the final adjudication. 
However, if your application was denied solely based on HIV infection, on or after July 2, 2009, the date 
of the proposed HHS rule, USCIS will waive the 30 day deadline. USCIS will accept the filing of your 
motion to reopen or reconsider along with the filing fee.  

Q. My application for adjustment of status was denied prior to July 2, 2009, due solely to HIV 
infection. What should I do? 
A. You may reapply for adjustment of status, if eligible, once the new rule takes effect on Jan. 4, 2010. 
USCIS will make a new decision in light of the final HHS rule. 

Q. My HIV-positive spouse is processing the immigrant visa through the U.S. consulate overseas. 
How will the rule change affect my spouse’s immigrant visa application abroad? 
A.  As of Jan. 4, 2010, testing for HIV infection is not required as part of the U.S. immigration medical 
screening process. For more information on consular processing, visit DOS’ website. 

Q. Where can I find information about the HHS rule regarding HIV, and the Technical 
Instructions for the Medical Examination of Aliens? 
A. For more information about the new rule, or to view the rule in its entirety, please see link to the right. 
If you want to look at the Technical Instructions for the Medical Examination of Aliens, either for the 
panel physicians abroad, or the civil surgeons in the United States, please visit CDC's website (see link to 
the right). 

Q. Where can I find information about the civil surgeon program, the completion of Form I-693, or 
adjustment of status?  
A. If you have any questions about the civil surgeon program, the completion of Form I-693, or the 
adjustment of status application, please visit USCIS' Web site at www.uscis.gov, or call USCIS’ National 
Customer Service Center at 1-800-375-5283 (TTY 1-800-767-1833). 

 


