
Florida Department of Health Discharge Planning Webinar - September 11, 2012 
Questions and Answers 

 
DOEA – Florida Department of Elder Affairs 
AHCA – Agency for Health Care Administration 
DOH   – Florida Department of Health 
 
1.  Q:  Will vulnerable populations other than elders be served by the Multiagency Special 

Needs Shelter Discharge Planning Teams? 
DOEA: Yes, all vulnerable populations that are in special needs shelters will be served until 
that shelter is closed and all the clients’ needs are met.  The purpose of the Multiagency 
Special Needs Shelter Discharge Planning Teams is to have representatives from agencies 
across the board serve the needs of those clients in those shelters. 

 
2.  Q:  Is a minimum number of clients needing assistance required before the Multiagency 

Special Needs Discharge Planning Team can be requested? 
DOEA:  No, there is no minimum.  Even if there is one client in the Special Needs Shelter 
who needs assistance and as long as the local resources have been exhausted first, a 
mission can be requested through the Emergency Operations Center (EOC) for that one 
client.  We will send a representative from CARES (Comprehensive Assessment and 
Review for Long-Term Care Services) to do the assessment.  Based on the information 
received at the start, if we can determine that another agency would also be helpful because 
of that person’s needs, we would ask a representative to accompany them. 

 
3.  Q:  Has anyone had experience this year with home health agencies providing care during 

the sheltering operations? 
AHCA:  Pursuant to §400.492 F.S. each home health agency is required to have a 
comprehensive emergency management plan that includes a means by which the home 
health Agency will continue to provide staff to perform the same type and quantity of 
services to their patients who evacuate to special needs shelters that were being provided to 
those patients prior to evacuation.  However, the home health agency shall not be required 
to continue to provide care to patients in emergency situations that are beyond their control 
and that make it impossible to provide services, such as when roads are impassable or 
when patients do not go to the location specified in their patient records.  
DOH:  There have been agreements between county health departments and home health 
agencies to provide staff support in shelters.   

 
4.  Q:  For those residents that have needs greater then special needs shelter provisions and 

need to shelter in a suitable facility (IE Skilled Center), will the Special Needs Discharge 
Planning Team visit those facilities to discharge them appropriately? 
DOEA:  A skilled nursing facility (also known as a SNF) is a type of nursing home that meets 
long term health care needs for individuals who have the potential to function independently 
after a limited period of care. A multidisciplinary team guides health care and rehabilitative 
services, including skilled nursing care and is recognized by both Medicare and Medicaid.  It 
is unlikely that someone would seek shelter at a SpNS if they needed to “shelter” in a SNF.  
If someone needs the type of care provided in a SNF, they would be admitted to a SNF 
instead of a SpNS.  The SpNS Team would not go to a SNF to discharge someone; instead, 
the multidisciplinary team at the SNF would discharge the resident when their treatment 
needs were completed.  
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AHCA:  Residents that have needs greater than a special needs shelter can provide should 
be assessed and taken to the most appropriate setting in which the services can be 
provided during an emergency.  A Nursing Home (SNF) is an entity that provides 24 hour a 
day nursing care, case management, health monitoring, personal care, nutritional meals and 
special diets, physical, occupational and speech therapy, social activities, and respite care 
for those who are ill or physically infirm.  Pursuant to §408.821 F.S. an entity may 
temporarily exceed its licensed capacity and act as a receiving facility in accordance with an 
approved emergency operations plan for up to 15 days.  While in the overcapacity status, 
each provider must furnish or arrange for appropriate care and services to all clients.   

 
5.  Q:  Can you make the slides from the presentation available to us? 

DOH:  Yes, slides from the presentation will be posted on the Department of Health, 
Discharge Planning Webpage at, www.doh.state.fl.us/demo/BPR/dischargeplanning.html.  

          
6.  Q:  Who is the DOH member of the [Multi-Agency Discharge Planning] Team? 

DOH: County health departments should designate employees who will be on the Discharge 
Planning Team just like they have Triage Teams or DOH case managers.  When we talk 
about multiagency outside of DOH, then it will involve DOEA, CARES, AHCA, VA, and many 
more. 

 
7.  Q:  What happens when a nursing home or assisted living facility does not update their 

information on ESS? 
AHCA:  It is expected that all providers should login to ESS (Emergency Status System) 
and update their information when there are pertinent changes and when requested by the 
Agency.  If a provider has not updated their information, the Agency strongly encourages 
this be done.  The information gathered aids in providing the best assistance possible during 
events. 

 
8.  Q: What can I do if I notice something needs to be changed or updated in the Resource 

Guide? 
DOH:  We know that changes will occur.  We do a major update every two years.  If there is 
something that needs to be updated before the next update, please report it to the 
Department of Health.  This can be done by completing the Discharge Planning Resource 
Guide Feedback form on the DOH Discharge Planning Webpage at, 
www.doh.state.fl.us/demo/BPR/dischargeplanning.html.  Important updates and change 
notices will be posted on the webpage until such time as the document is revised.  You can 
also use the spaces on the County Supplement to add contacts or use the posted Microsoft 
Word version of the County Supplement to make changes for your location.  Consider the 
County Supplement as a dynamic document your Agency or department can modify to meet 
your needs. 

 
9.  Q: If I am a shelter leader, once I submit a request for assistance to the county Emergency 

Operations Center, is my responsibility over? 
DOH: A shelter leader’s responsibility is not over until all clients have been discharged and 
the shelter closes.  
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10.  Q: How can I connect with my local planners so I can be involved in the local discharge 
planning? 
DOH:  I would suggest that they lookup the DOEA CARES regional office.  Links for contact 
information was provided in the PowerPoint presentation.  Contact information is also 
available in the Discharge Planning Resource Guide.  Additionally you can call the local 
health department and ask for a key contact in sheltering.  You can also contact local 
emergency management and request involvement in sheltering and discharge planning.  

 
11. Q:  How can discharge planning help a client arriving at a special needs shelter before the 

storm who exceeds the capability of the shelter? 
DOH:  The discharge planning guide may have the contact phone number of a partner 
agency or organization for you to contact.  However, through conducting exercises on this 
subject, you will be able to identify the gaps and work with community preparedness 
planning groups to address the void. 

 
12. Q:  Can this process provide payments to nursing homes or hospitals to shelter the client? 

DOH:  Reimbursement is subject to the availability of federal funds.  If there is a declared 
Presidential emergency, reimbursement for client placements may be requested at the 
Medicare rate.  This rate is in effect if there is no other Medicare, Medicaid, or private health 
insurance. 

 
13. Q:  What is the expected turn around time for a CARES representative to be deployed once 

the request is submitted through EM Constellation? 
DOEA:  Once received by the state EOC, the representative may be deployed within 12-24 
hours depending on the impact area and the seriousness of the disaster. 

 
14. Q.  If CARES is bombarded by requests, are they managed on a first-come/first-served 

basis? 
DOEA:  It is going to be based on the scope of the disaster.  In the event of a catastrophic 
incident with many requests, we will address them as they arrive.  If we had one area with 
greater devastation than another, requests may be prioritized based on the greatest need. 
As requests come in, they will be filtered to the DOEA and a discharge planning team will be 
convened and sent to those locations for evaluation. 

 
15. Q.  When ESS is activated, will AHCA mandate that nursing homes and ALFs enter data? 

AHCA:  Yes.  All of those identified provider types will be required to enter data into ESS 
when an event is activated.  This information is needed to determine that a contact has been 
made with providers in the impacted areas.   

 
 


